©Photo’s Cor Kes


vlak
het logo van Little Amsterdam, i love Edam

Little Amsterdam

Edam is Amsterdam in het klein!

Twintig kilometer ten noorden van Amsterdam ligt een klein, maar ongeschonden stadje uit de 12e eeuw. Edam, de kaasstad gelegen aan de vroegere Zuiderzee, heeft binnen zijn vestingwallen maar liefst 178 monumenten, een keur aan cultuurhistorische bezienswaardigheden, bijzondere speciaalzaken en gastvrije horeca. ‘De Parel van Holland’ is vergeleken met gemeentegenoot Volendam redelijk onontdekt door het grote publiek. En misschien maar goed ook!

Het is een stadje dat je al wandelend zelf moet ontdekken! De bezoeker ervaart ‘Klein Amsterdam’ of ‘Little Amsterdam’, een wirwar aan woningen, pakhuizen en winkeltjes, gelegen langs leuke straatjes, steegjes en grachten met straatnamen die je ook in de hoofdstad tegenkomt.

Waar Amsterdam is doorgegroeid, stopte de bloei van Edam in de 17e eeuw. Eeuwenlang, tot 1960, bleef het lokale leven zich dan ook afspelen binnen de vestingwallen. Elk huis in de Edamse binnenstad heeft een eigen karakter. Niets is hetzelfde.

Aan de noordkant van de stad (ruim 7.200 inwoners) is de relatie met het vroegere boerenleven voelbaar. Hier zie je de naamgever van de stad, het riviertje de Ye, nog uitwaaieren richting de prachtige en beschermde Zeevangpolders. Vanaf de toren van de immense Grote Kerk, de grootste hallenkerk van West-Europa, die tot de top 100 van Nederlands Rijksmonumenten behoort, is het ongeschonden laagland nog duidelijker zichtbaar!Slenterend door het stadje ontmoet je maar liefst 27 bruggen, een prachtige scheepswerf, een van de mooiste proveniershofjes van het land, de ranke Speeltoren, die begin jaren zeventig bijna omviel, maar werd gered, en de vele statige panden.

Het Damplein en de Kaasmarkt vormen aan twee zijden van de binnenstad de levendige aders. Het ene plein wordt omsloten door het mooie raadhuis, waarin tevens het VVV-kantoor, waar diverse leuke wandeltochten zijn te verkrijgen, is gevestigd, het oudste stenen huis (1550) dat dienst doet als museum en de marktante stenen Dam. Op het andere plein vinden in de zomermaanden toeristische kaasmarkten plaats. De Kaaswaag is op zichzelf al een bezienswaardigheid.

Edam kunt u ook beleven vanaf het water: met elektrisch aangedreven fluisterbootjes of een groepsarrangement met een oude koeboot. En begeef je je richting de kleine haven van Edam dan ontmoet je onderweg het gerestaureerde en opengestelde Fort bij Edam, het meest noordelijk gelegen verdedigingsbouwwerk (begin 20e eeuw), onderdeel van de Stelling van Amsterdam en Unesco Wereldmonument. De haven met indrukwekkende zeesluis is wederom innemend. Onder meer door het prachtige paviljoen, de mooie camping en de unieke ligging met zicht op het IJsselmeer.

Edam is daarnaast een stad met tradities en actieve inwoners. De Matthäus Passion in april, de Muziekdag en Pianowandeling in mei, de kaasmarkten in juli en augustus, de kermis eind augustus, het culturele Singelfestival in september, de ‘Walk about Music‘ in oktober en vele (kunst-, boeken en streekfood)markten. Zie de agenda op deze site.De unieke manier waarop Sint Maarten (11 november) wordt gevierd, mag ook niet onvermeld blijven. De Sinterklaasintocht half november behoort tot de mooiste van Nederland!

Een bezoek aan Edam zult u niet snel vergeten!