©Photo’s Cor Kes


vlak

Little Amsterdam

het logo van Little Amsterdam, i love Edam

Topstyliste Sukruye Bayir start ‘Haar Sukces’

Kortgeleden sprak ze de ambitie uit om voor zichtzelf te beginnen in Edam. Na zeven jaar in loondienst bij Hairdesign Martin de Haan was de topstyliste toe aan een nieuwe stap. Eigenlijk wilde ze klein beginnen, maar nadat ze haar wens kenbaar maakte aan haar werkgever, vroeg die haar een week later op gesprek. De Haan, die nog enkele jaren door had willen gaan, bood haar zijn zaak aan. Sinds kort is Sukruye plotsklaps eigenaar van een middelgrote kapsalon in het centrum van Edam.

Sukruye Bayir, die in Hoorn woont maar het zo naar haar zin heeft in Edam dat ze daar een salon wilde openen, heeft kortgeleden de naam van de salon gewijzigd. ‘Haar Sukces’ staat er in strakke letters op de voorgevel. Een nieuw tijdperk is aangebroken.

Vertrek na 40 jaar

De oprichter is na 40 jaar(!) werken nu nog enkele dagdelen in de week actief in de salon en bouwt zijn werk zo langzaam af. Op 12 september is de officiële opening voor genodigden en belangstellenden en voor die tijd wordt er hard gewerkt om de ruime kapperszaak in de Spuistraat in stijl te brengen met de ideeën van ‘Suk’, zoals de vriendelijke nieuwe eigenaresse doorgaans genoemd wordt.

Terwijl de basis onveranderd blijft, wordt de sfeer wat ‘opgewarmd’, zoals ze het uitdrukt. Met een behangetje, schilderwerk, nieuwe accessoires en iets meer ‘bling bling’, vertelt Sukruye lachend.


Lat ligt hoog

Ze draagt vanaf nu de verantwoording over zes personeelsleden en heeft enorm veel zin in de uitdaging.  Zonder een zweem van opschepperij meldt ze dat ze behoort tot een select gezelschap ‘topknippers’. Ook is ze kleurenspecialist. “Voor het team leg ik de lat ook heel hoog; kwaliteit is onze standaard!”


Al jong een talent

Sukruye Bayir, in Nederland geboren uit Turkse ouders, was al op haar 12e actief in de kapsalon van haar tante in Wognum. Spelenderwijs groeide ze zo in het kappersvak. De kappersschool deed ze in één in plaats van vier jaar, waarna ze in eerste instantie op jonge leeftijd in dienst trad bij haar tante. Daarna volgde een salon in Hoorn, waar haar kennis en kwaliteit werden opgemerkt. Een grote klantenkring was het gevolg.

Toen ze na een aantal jaar besloot een kleine time-out te nemen, bleven kappers uit de regio op haar deur kloppen. Het was Martin de Haan die Sukruye zeven jaar geleden wist te vangen. “Ik heb het hier zo naar mijn zin dat ik perse in Edam een eigen salon wilde,” vertelt ze. “Mensen uit Edam-Volendam en de Zeevang zijn heel gemoedelijk. Zelf ben ik heel open en eerlijk, en dat wordt gewaardeerd.” ‘Bij Suk ben ik mooi de deur uit gegaan’, zo simpel klinkt het, maar voor niets minder doet ze het! “De bezoekers worden hier heel goed geobserveerd. Wat voor vorm gezicht heeft de klant, welk kapsel in welke kleur past daar het beste bij? En we kunnen heel goed luisteren. We nemen hier echt de tijd voor!”


Topkwaliteit

Richting haar personeel wil ze opleidend zijn. “Ik heb echt passie voor mijn werk en dat moet de zaak in alles uitstralen.” Samen met consulenten van drie belangrijke merkproducten, Kerastase, O’right en Schwarszkopf, volgen er regelmatig cursussen om volledig bij te blijven. Alles met als doel de hoge kwaliteit op peil te houden en waar mogelijk uit te bouwen.

Naast enkele interieuraanpassingen wordt de klant binnenkort ook getrakteerd op topkoffie, cappuccino of espresso en zullen er elke zes tot acht weken kleine lekkernijen worden aangeboden.


Mannen

Richting de toekomst wil Suk de salon ’s avonds openstellen voor mannen. “In de hectiek van werk en andere verplichtingen beoog ik dat zij een relaxt  bezoek aan de kapper kunnen brengen.” Verder wordt er gewerkt aan een online afsprakensysteem en zal vanaf oktober de sluitingstijd op zaterdag worden verruimd.

Haar Sukces, Spuistraat 13 Edam. T. 372 332. Open dinsdag t/m vrijdag van 8.30-17.30 uur en op zaterdag 8.30-15.00 uur. De feestelijke opening is op vrijdag 12 september van 17.00-19.00 uur.


Bron tekst: Stadskrant Edam